اهمیت برنامه روزانه برای افراد ضایع نخاعی
ضایع نخاعی
پنج شنبه 23 تير 1390برچسب:, :: 10:6 ::  نويسنده : احمد قنبری عقیل

 

همه ما از دوران کودکی و نوجوانی می آموزيم که با بکاربردن روشهای مختلف از خود مراقبت نمائيم و بسياری از کارهای خودمان را شخصا" انجام دهيم ، بطوری که بسياری از فعاليت های روزمره بعد از مدتی برای ما بصورت عادت در می آيند. برخی از کارها را نيز خودمان به تنهايی قادر به انجام آنها نيستيم، در نتيجه از ديگران ( مثلا" آرايشگرها- دکترها- دوستان و غيره ) برای اجرای آنها کمک می گيريم. در واقع در طول زندگی ،فرآیندی در راستای کسب استقلال افراد در جريان است.

بعد از اينکه فردی دچار آسيب نخاعی می شود ، بايد راههای جديدی را برای انجام بسياری از کارهای خود بياموزد. در آغاز بروز ضايعه نخاعی، فرد مبتلا احساس می کند که مانند يک کودک کاملا" به ديگران وابسته شده است. اما اين تصور غلط است. بايد صبور بود و سعی نمود که سطح آموخته های خود را افزايش داده و از تجربيات ساير افراد مشابه استفاده کرد.هیچکس نبايستی بخاطر اشتباهاتی که می کند، احساس نگرانی نمايد. بايد سعی نمود که در مورد چگونگی کار اندامهای بدن و اينکه آسيب وارده چه تغييراتی را در آنها ايجاد کرده، اطلاعات کافی را بدست آورد. بطور کلی هر کس بايد متخصص خود باشد. در اين صورت است که می توان اوضاع را بدست گرفته و کنترل نمود. حتی اگر کارهايی باشد که فرد نتواند آنها را انجام دهد، بهتر است نيازهای خود را بشناسد. با در نظر گرفتن اين موارد است که فرد می تواند شرايط خود را کنترل نموده و استقلال خود را افزايش دهد.

در مراکز ضايعات نخاعی، آموزش فنون مراقبت از بدن، بخش مهم برنامه بازپروری و توانبخشی است. ممکن است هر مرکزی با توجه به شرايط و امکانات شيوه های خاص خود را داشته باشد.

با اين حال هر کس بايد به توصيه های پزشک و مسئولین مرکز تحت پوشش خود به دقت عمل نمايد.

کن روبرت ( Ken Roberts ) که دارای ضايعه نخاعی درناحیه T9/10 است، می گويد:

" هيچکس نبايد انتظار داشته باشد همه چيز را فورا" بدست آورد. بايد توجه داشت که وقتی به ضايعه نخاعی مبتلا می شويد اوضاع فرق می کند. انسانها نيز با هم متفاوتند و ممکن است تمامی دستورالعمل ها و فنون ارائه شده برای همه مفيد نباشد.  بنابراين شما به عنوان يک فرد نخاعی بايد مدام پرس و جو کنيد تا دريابيد که کدام روش برايتان از همه مناسب تر است. اما سرانجام صبر و پشتکار فرد به مرحله ای خواهيد رسيد که تمام کارها به حالت خودکار در می آيد و وقتی به اين مرحله برسید بهتر از هر کسی می توانيد شرايط خود را کنترل نمائيد. "

شايد باور کردنش مشکل باشد، اما افراد نخاعی با مراقبت مناسب از خود، کنترل وزن بدن، ورزش مداوم، رژيم غذايی مطلوب و غيره می توانند نسبت به هم سن و سالهای خود عمر بيشتری نمايند و اين اتفاق خوبی است که می تواندبرای وی رخ دهد.

اهميت برنامه روزانه در زندگی افراد نخاعی :

اکثر افراد بطور روزانه، برنامه مستمری را برای خود دارند. مثلا" هر روز سر ساعت معينی بيدار می شوند، غذا می خورند، استراحت می نمايند و بطورکلی کارهای خاصی راانجام می دهند. امابرخی ازافراد با توجه به شرايط خاص خود، بيشتر از ديگران نياز به برنامه ريزی روزانه دارند. گفته می شود "ونيستون چرچيل" هيچگاه اجازه نمی داد ساعت وعده های غذايش تغيير پيدا کند و می گفت: "زمان شکم مطلق است". همچنين افرادی مثل" جان کليز "در فيلم " در جهت عقربه ساعت " برای اجرای برنامه های روزانه خود بسيار وسواسی بودند. اما بطور کلی برای بيشتر انسانها، وجود یک برنامه روزانه الزامی است ،به نحوی که فرد بایداحساس کند زندگیش  تحت کنترل خود او قرار دارد.

بسياری از مراکز بازپروری ضايعات نخاعی اغلب برنامه روزانه مشخصی را برای بیماران خود تجویز می کنند و به عنوان بخشی از مراحل درمانی و توانبخشی به آنان آموزش می دهند و معمولا" هنگامی که فرد به خانه برمی گردد، می تواند همان برنامه را ادامه دهد.

اهميت برنامه های ارائه شده بخصوص در کنترل ادرار و مدفوع بسيار بالا است و در نتيجه بر روی بسياری از کارهای روزمره مثل لباس پوشيدن ، شست و شو، توالت رفتن، غذا خوردن و غيره و سایرکارهايی که جهت اجرای آنها نياز به کمک سايرين است ،اهميت به سزايی دارد.

اما بايد توجه داشت که فرد نبايد بطور مطلق تحت تاثير برنامه روزانه قرار داشته باشد بلکه بايد دقيقا" بداند که کدام بخش از برنامه ها واقعا" ضروری می باشد و حتی کدام قسمت بمنظور راحتی ديگران ( پرستاران- بهياران بخش و دستياران و غيره ) به وی تحميل شده است. چنانچه برنامه فرد به نحوی باشد که وی را از انجام کارهای مورد علاقه اش باز دارد ،نبايستی از تغيير دادن آن بترسد.

بطور کلی افراد نخاعی در برنامه روزانه خود بهتر است موارد زير را مورد توجه قرار دهند:

  • برای تخليه روده ودفع مدفوع بايد برنامه مشخصی داشت.

  • کنترل پوست نقاط تحت فشار بدن بدون استثناء هر روز باید انجام شود.

  • مصرف رژيم غذايی مناسب و سالم  اهميت بسيارزیادی دارد.

  • فرد نخاعی نبايد خود را بيش از حد خسته نمايد.

  • از خوابيدن زياد روی تخت بایدپدهیزنمود.      

  • در صورت امکان بهتر است فرد نخاعی هر روز مدتی را در حالت ايستاده قرار گيرد. 

    آقای بايلی ( Mr.A.D.B. Baillie ) که از ناحيه C6/7 دچار ضايعه نخاعی است، به سایر افراد نخاعی توصيه می کند که :

""جسم و ذهن خود را فعال نگاه داريد. به محيط زندگی خود، تلويزيون و راديو محدود نشويد و سعی کنيد با ديگران ارتباط برقرار نمائيد. مطالعه هميشه تاثير مثبتی دارد. همواره مراقب پوست خود باشيد. "

****

 

منبع : مطلب آموزشی "  اهميت استقلال وبرنامه روزانه در زندگی افراد نخاعی "  برگرفته از کتاب  Moving  Forward  نشر یافته توسط  انجمن  ضایعات نخاعی انگلستان    "  تهیه کننده :  گروه ترجمه مرکز  ضایعات نخاعی -مترجم :  : نگار شا طریان - ویراستاری و تنظیم مطالب   : مهندس  عباس کاشی - انتشار : مرکز ضایعات نخاعی  جانبازان - شهریور 1386

 



نظرات شما عزیزان:

ارومیان
ساعت15:20---14 تير 1395
با سلام 60 سال سن دارم ومدت 45 سال است که ازبیماری اسکولیوز و کایفوز ستون فقرات و تنگی کانال نخاعی رنج میبرم درطول این مدت جهت پیگیری درمان نزد بهترین پزشکان متخصص مغزواعصاب وداخلی اعصاب وستون فقرات مراجعه نموده ام اما نتیجه ای حاصل نشده اخیرا مدارک پزشکی من توسط یکی ازپزشکان من به منظورانجام عمل جراحی به کشورآلمان ارسال گردید چنانچه میسرباشد جهت انجام عمل جراحی به آلمان اعزام شوم نظریه جامعه پزشکی آلمان به این مضموم اعلام شد که انجام عمل جراحی به هیچ وجه نتیجه نخواهدداد بلکه بدتراز این خواهدشد حال جهت پیشگیری درکلینیک نوری افشار تهران کاردرمانی وآب درمانی برایم انجام می دهند اما زیاد مورد رضایت نمیباشد رونداین بیماری خصوصا تنگی کانال نخاعی باعث کم تحرکی وعدم تعادل و اختلال دردفع اجابت مزاج و مثانه و تیرکشیدن پاها درشب وغیره میباشد حالیه به این فکرافتادم که جهت درمان ازطب سوزنی وطب سنتی استفاده نمایم . آیا درمان طب سوزنی وطب سنتی دررفع یا پیشرفت بیماری من موثر میشود یا خیر..خواهشمنداست اینجانب را راهنمایی فرمایید باتشکر شماره تلفن من 09123230104 میباشد.

سمیرا
ساعت18:20---16 اسفند 1393
سلام.من25 سالمه. سه ماهی هست دچار افسردگی شدم و دکتر بهم فلوکستین 10 دادن اما از اونجایی که داروها عوارض دارن نمی تونم مصرف کنم و با مصرف دارو اذیت میشم،میخاستم بدونم میشه بجای استفاده از دارو با طب سوزنی درمان شم؟

پویا عزیزی
ساعت22:08---28 اسفند 1390
با سلام. من پویاعزیزی 24 ساله حدود 3 سال هست که از مهره t2-t3 دچار ضایعه نخاعی شده¬ام. جدیدا روش درمانی خیلی خوبی برای تمامی بیماران دچار اختلالات عصبی مثل ضایعه نخاعی, سکته مغزی, فلج مغزی, ام اس , آ ال اس, گیلن باره, فلج و عدم تعادل اعضا, و حتی زندگی نباتی, کم بینایی و نابینایی ناشی از فلج عصب چشم و سایر اختلالاتی که ناشی از مغز و اعصاب است پیدا کرده¬ام که دوست دارم به سایر دوستان نیز معرفی کنم تا انشا الله آنها نیز بتوانند از آن استفاده و به لطف خدا نتیجه مطلوب را از آن بگیرند. این درمان به وسیله طب سوزنی توسط آقای دکتر محمد جلال وفا در زنجان می باشد. کلیپ بخشی از بیمارانی که توسط ایشان معالجه شده اند را می¬توانید در اینترنت ببینید. کافی است نام دکتر محمد جلال وفا را در اینترنت سرچ کنید تا سایت ایشان و نیز سایت های دیگری که فیلم درمان بیماران در آن است را ملاحظه کنید. همچنین من خودم 2 دی وی دی و 1 سی دی از وضعیت بیماران قبل و بعد از درمان دارم که هر کدام از دوستان مایل باشند میتوانم در اختیاراشان بگذام. کار ایشان بسیار عالی است . من خودم 2 هفته است که به ایشان مراجعه کرده ام .ایشان گفتند باید چند ماه تحت درمان طب سوزنی باشی. من از ناحیه سینه از سطح تی 2 و 3 دچار آسیب نخاع هستم و زیر سطح ضایعه ام هیچ گونه حس و حرکتی ندارم. کنترل ادرار و مدفوع و حتی حس آنها را نیز ندارم. من میتوانستم با بریس راه بروم ولی بدون بریس قادر به ایستادن نیز نبودم چون زانوی راستم خالی میکرد و زانوی چپم خیلی کم قادر به ایستادن بود که آن هم به شدت متزلزل بود. الان با 2 هفته طب سوزنی هر 2 زانویم در ایستادن قفل میکند و میتوانم بدون بریس و تنها با اسپیلنت روی پاهایم بایستم. همچنین احساس میکنم پاهایم خیلی قدرت پیدا کرده و حتی چند روز پیش با کمک پدرم, بودن بریس و تنها با واکر توانستم چند قدمی بردارم. در مطب آقای دکتر وفا نیز با افراد مختلفی آشنا شدم که همه از درمان خود راضی بودند. یکی از مواردی که در مطب ایشان به چشم دیدم این بود که اکثر دوستان بدون بریس قادر به ایستادن و یا راه رفتن بودند. در فیلم هایی که درمان افراد را نشان میدهد نیز این مورد به وضوح به چشم میخورد. هرچه مدت بیماری فرد کمتر باشد نتیجه حاصله بهتر خواهد بود و در فیلم هایی که روند درمان افراد توسط ایشان را نشان میدهد افراد بسیاری هستند که بدون عصا و یا با یک یا عصا به راحتی راه میروند ومیتوانند از پله نیز بالا و پایین بروند و عملکرد روده و مثانه انها نیز بهبود یاتفته است . به تمام دوستانی که مشکلی مثل من ویا سایر اختلالات مغزی و اعصاب را دارند پیشنهاد میکنم که این روش درمان راجدی بگیرند. البته به دلیل پر بودن وقت آقای دکتر وفا ,ایشان تا نزدیک سال وقتشان پر است ولی میتوانید در مواقعی که مطب خلوت است با خود ایشان صحبت و وضعیت خود را شرح دهید و ایشان به شما خواهند گفت که چه زمانی برای درمان تشریف بیاورید. اگر دوستان سوالی در مورد درمان ایشان داشته باشند و یا بخواهند سی دی هایی که وضعیت بیماران را نشان میدهند را ببینند خیلی خیلی خوشحال میشوم بتوانم کمکی برای دوستان عزیزم انجام بدهم شماره تلفن من 09353274119 می باشد





نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:





درباره وبلاگ

خدایم ای خدایم ای خدایم صدایت می کنم بشنو صدایم شکنجه گاه این دنیاست جایم نمی دانم چرا این شد سزایم
آخرین مطالب
آرشيو وبلاگ
نويسندگان


ورود اعضا:

خبرنامه وب سایت:

برای ثبت نام در خبرنامه ایمیل خود را وارد نمایید




آمار وب سایت:
 

بازدید امروز : 2
بازدید دیروز : 0
بازدید هفته : 3
بازدید ماه : 17
بازدید کل : 15482
تعداد مطالب : 11
تعداد نظرات : 9
تعداد آنلاین : 1